3 Razloga Zašto je Brzina Sajta Bitna 2021

Svako preduzeće danas želi da oduševi posetioce svoje web stranice nudeći odlično korisničko iskustvo, a brzina je jedna od ključnih faktora. Sa rastućom tehnologijom, korisnici brzo postaju nestrpljivi; većina njih nije spremna da čeka ni dve sekunde da se web sajt učita.

Spora web stranica odvraća korisnike i navodi ih da se prebace na vašu konkurenciju. Sa ovim ponašanjem kupaca, ne možete rizikovati da ne predvidite važnost brzine vašeg sajta.

U nastavku je navedeno nekoliko činjenica koje se odnose na to zašto je brzina web sajta važna, a koje će vam pomoći da razumete i zašto igra važnu ulogu u ispunjavanju standarda performansi web stranice:

  • Prosečno vreme učitavanja web stranice bilo je 5 sekundi u 2016.
  • Otprilike 40% korisnika interneta će najverovatnije napustiti web sajt za koju će biti potrebno više od 3 sekunde da se učita.
  • Skoro 50% korisnika očekuje da će se web sajt učitati za 2 sekunde ili manje.
  • 70% korisnika koji smatraju da je vaš web sajt spor, verovatno se nikada više neće vratiti na vaš sajt.
  • Skoro 45% korisnika će podeliti svoje loše iskustvo sa brzinom stranice i učitavanjem web stranice sa drugima

Brzina je sastavni deo korisničkog iskustva, posebno za za e-trgovinu, jer ih može koštati milione za svaku sekundu kašnjenja. Ovaj članak opisuje tri razloga zašto je brzina web sajta važna i zašto je bitno optimizovati brzinu.

1. Velika brzina obezbeđuje impresivno korisničko iskustvo

Kao što je ranije pomenuto, kada kupac ili posetilac otvori web sajt po prvi put, očekuju da će se brzo učitati (u roku od 3 sekunde). Imajte na umu da su prvi utisci od vitalnog značaja za preduzeća na webu. Brzina igra odlučujuću ulogu u tome kako publika percipira brend.

Ljudska je tendencija da brži web sajt smatra pouzdanijem i profesionalnijem. Nasuprot tome, spor web sajt je uglavnom dosadan za korisnike. Većina korisnika odmah napusti i radije posećuje druge, brže web sajtove kako bi ispunili svoje zahteve. Preokrenuti taj negativan utisak može biti veoma izazovan.

Istraživanje Kissmetrics-a takođe otkriva da 40% ljudi potpuno napusti sajt ako je potrebno više od tri sekunde da se učita. Stoga, da bi se pružilo impresivno korisničko iskustvo za posetioce prvi put, web sajt bi trebalo da se brzo učitava svaki put kada se otvori.

2. Utiče na SEO rangiranje veb stranice

Google je jasno stavio do znanja da je ubrzanje sajtova veoma važno. Matt Cutts (Google-ov bivši šef za web spam) je zvanično priznao da Google smatra brzu brzinu učitavanja pozitivnim faktorom rangiranja.

Međutim, Google je takođe pojasnio da vlasnici sajtova ne bi trebalo da žrtvuju kvalitet sadržaja ili relevantnost kako bi web stranice učinili bržim.

Stoga, da bi se web stranice dobro rangirale na Google-u, timovi moraju osigurati da su web stranice dovoljno optimizovane za brže učitavanje. Viši rang dovodi do rasta organskog saobraćaja, što je veoma važno za preduzeća.

3. Brzina utiče na konverzije

Imajte na umu da Google kažnjava spore web sajtove. Što je još važnije, kupci ili posetioci će prestati da se vraćaju na takve sajtove. To dovodi do gubitka potencijalnih kupaca i prihoda.

Ovo posebno važi za e-trgovinu. Kašnjenje od jedne sekunde dovodi do smanjenja konverzije od 7%. Na primer, ako sajt za e-trgovinu zarađuje 50.000 dolara dnevno, kašnjenje od jedne sekunde može potencijalno dovesti do približno 1,28 miliona dolara izgubljenog prihoda svake godine.

Da bi preduzeća bila uspešna na web-u, o brzini se ne može pregovarati. Web sajt koji se brzo učitava ne samo da pruža dobro korisničko iskustvo, već pomaže u stvaranju trajnog pozitivnog utiska među kupcima. Stoga je optimizacija brzine učitavanja stranice od najveće važnosti za svakog programera i testera web sajtova. To treba da bude na listi njihovih prioriteta od samog početka ciklusa razvoja projekta.

Pogledajte rezultate testova brzine za neke od naših projekata:

All rights reserved © 2023 WebDiz | Hosted by HostArena
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram